Bir Yaşam Şekli Olarak “Veganizm” Nedir?

Vegan kelimesi ilk olarak 1944’te Elsie Shrigley ve Donald Watson tarafından “Vejeterjan” kelimesinden türetilmiştir. Donald Watson veganlığı “Veganlık, hayvanlar alemine dair sömürü ve zulmün tüm biçimlerini dışlamanın ve yaşamı gözetmenin yoludur” olarak tanımlamıştır.  Günümüzde gıda tüketiminin yanısıra yaşam felsefesi haline gelen Veganizm, hayvan kökenli ürünlerin reddedilmesi olarak tanımlanır. Veganlar sadece gıda tüketiminde değil hayvansal kaynaklı kürk, deri gibi kıyafetleri de kullanmazlar. Hayvansal kaynaklı tüketim sağlamayan veganlar, kıyaftelerde pamuk, keten gibi hammaddesi bitkisel olan kıyaferleri tercih ederler. Bununla birlikte günümüzde hayvansal kaynaklı ürünlerin kullanılmaması yanısıra hayvanlar üzerinde test edilmeyen vegan kozmetik ürünleri de en çok tercih edilenler arasındadır. Veganizmde sadece gıda, giyim ve kozmetik ürünlerinde tüketimin dikkat edilmesi değil bununla birlikte sirk, hayvanat bahçesi gibi aktivitelere de gidilmemesini kapsar. Veganizm, temelinde incelendiğinde sürüdürülebilir bir dünya ve çevrecilik anlayışının olduğunu söylemek mümkündür.  Son zamanlarda popülerliği artan vegan kozmetik ürünleriyle ilgili soru işaretlerini gelin birlikte giderelim.

Vegan Kozmetik Nedir?

Vegan kozmetikte, ürünlerin içeriğinde hayvanlardan elde edilen maddelerin olmamasına, bununla birlikte hayvanlar üzerinde deney yapılmamasına dikkat edilir.

Doğal bitkisel içerikli kozmetik ürünler Güney Kore’de başlayıp hızla dünyaya yayılmıştır. Doğaya saygılı, insana faydalı olmayı ilke edinmiş; Vegan ve Ecolabel sertifikalarına sahip olan  BioBellinda'nın ürünlerini inceleyebilirsiniz.

Kozmetik Ürünün Vegan Olduğu Nasıl Anlaşılır?

Bir ürünün vegan ürün olduğunu anlamak oldukça zordur. Ürünün vegan olduğunu anlamak için öncelikle ürün üzerinde vegan sertifikasına sahip olduğuna dair bir logo yer alır. Bu logo kontrol edilmelidir. Vegan sertifikasını alma süreci uzun ve maliyetli olması nedeniyle ne yazık ki logoda sahtecilik yapılabilmektedir. Bu gibi durumlarla karşılaşmamak için logonun yanısıra ürünün üzerinde bulunan etiketindeki bileşenler listesine dikkat edilmelidir.  Ürünün bileşenler listesinde bal, salyangöz özü, süt gibi bileşenler olduğunda hayvanlardan elde edildiği anlaşılır. Bunun yanısıra kozmetik ürünlerde kullanılan hayvansal maddelerin neler olduğunu anlayamayabiliriz. Kolojen, Elastin, Plasenta, Lipozomlar, Guamin, Shellac gibi maddeler, hayvanlardan elde edilen ve kozmetik ürünlerde kullanılan maddelerden bazılarıdır.

 

Vegan Belgesinin Şartları Nelerdir?

Firmanın Vegan Sertifikası alabilmesi için ürün yapısı, içerik, genel ve proses gerekleri olmak üzere 3 alanda karşılanması gereken şartları vardır. Sırasıyla bu alanlardaki şartlar nelerdir inceleyelim.

Ürün yapısı belirlenen şartlar;

Ürünün içeriğinde  katkı maddeleri, tatlandırıcılar gibi yan ürünlerde hayvansal kökenli içeriklerin bulunmaması, ürünün üretiminin herhangi bir aşamasında hayvansal deneyler uygulanmaması şartları yer almaktadır.

İçerik gereklerinde aranan şartlar;

  • Katledilmiş hayvan ürünlerine, hayvan derilerine, hayvansal temelli aromalara yer verilmemesi
  • Deniz hayvanları, süt ve süt ürünleri, bal, arı sütü, propolis, bal mumu, kullanılmaması,
  • GDO(Genetiği Değiştirilmiş Organizma) yapılı içeriğe yer verilmemesi olarak sıralanabilir.

Genel ve Proses Gerekleri;

  • Üretilen ürünlerde hayvansal içerikler olmaması, üretilmiş olan ürünlerde yan ürünler nedeniyle kirlenme olmuş ise  maksimum kirlenme oranı 1/1000’i geçmemeli,
  • Firma maksimum kirlenme oranını aşmamak adına gerekli önlemleri almalı, depolama ve dağıtım aşamlarında da gerekli kontrolleri sağlamalı,
  • Nihai ürünlere hayvan testi yapılmalı olarak sıralanabilir.

Yorumlar

Yorum Yap