Çocukların Gelişiminde Omega-3 Desteğinin Önemi

Günümüzde işe gidip gelirken oluşan trafik, iş hayatındaki ve sivil hayattaki sorumluluklarımız günlük hayatımızın yoğun ilerlemesine neden olmaktadır. Bu yoğunlukta çoğu zaman vücudumuzun ihtiyacı olan besinleri  birçoğumuz karşılayamamaktayız.  Çocuklarımızın gelişimi için sağlıklı ve düzenli beslenmesi çok önemlidir. Çocukların vücut fonksiyonlarının  normal bir şekilde devam etmesi için doğal yollarla ihtiyacı olan besinleri alabildiği gibi takviye edici gıdalar ile de desteklenebilir. Çocuklar için önemli olduğu kadar yetişkinler için de önemli olan bir besin kaynağı da içerisinde Omega-3 asitleri bulunan balık yağıdır. Omega-3 balık yağı nedir, faydaları nelerdir gibi birçok soruyu cevaplamak için gelin birlikte Omega-3 balık yağını inceleyelim.

Omega-3 Balık Yağı Nedir?

Sağlık için önemli olan yağ asitlerinden biri olan Omega-3’ün en temel kaynağı balık yağıdır. Hayvansal kaynaklı olan balık yağı Omega-3 ve D vitamini içerir. Balık yağı haftada 2-3 gün balık tüketerek alınabiliyorken bulunduğunuz bölge denizden uzaksa, balık tüketmekten hoşlanmıyorsanız takviye edici gıdalar ile de ihtiyacınız olan omega-3 ihtiyacınızı karşılayabilirsiniz. Balık yağı takviyesini özellikle çocukluk döneminde başlayıp yetişkinlik sürecinde de kullanılan önemli takviye edici gıdalardan biridir. Balık yağı bilişsel fonksiyonların sağlıklı işlemesi, kalp damar sağlığı, kanserden korunma gibi nedenlerle tüketilmesi gereken önemli bir yağ asididir. DHA(dokosoheksaenorik), EPA(eikosapentaenoik asit) ve  ALA (alfa-linosenik asit) Omega-3 yağ asidinin başlıca 3 asididir. DHA ve EPA balık gibi deniz ürünlerinde bulunurken ALA soya fasulyesi, kanola yağı,keten tohumunda bulunur.

DHA, ALA, EPA Nedir ve Faydaları Nelerdir?

Sentetik bir element olan ALA, tüketildiğinde vücudunuzda DHA ve EPA’ya dönüşür. DHA ise, insan beyni, beyin zarı, cilt ve retinanın sağlığı için büyük önem taşır. Diğer önemli bir faydası ise beyin fonksiyonlarının ve görme yetisinin korunmasıdır.

EPA, insan yaşamının devamlılığında etkili olan bir asittir. Kalbin normal fonksiyonlarını devam ettirmesi ve damar sağlığını desteklemesi yönüyle önemlidir.

Omega-3 Balık Yağı Eksikliğinin Belirtileri Nelerdir?

Vücudumuzun normal fonksiyonlarını devam ettirebilmesi için vücudun ihtiyacı olan besinler doğal yollarla ya da takviye edici takviye edici gıdalar ile alınmalıdır. Bizim ve çocuklarımızın ihtiyacı olan besinleri almadığımızda sağlık sorunlarıyla karşılaşabiliriz. Bizim ve çocuklarımızın ihtiyacı olan omega-3 balık yağını almadığımızda karşılaşabileceğimiz belirtileri gelin birlikte inceleyelim.

Omega-3 eksikliğinin belirtileri;

  • Saç diplerinin ve cildin kuruması;
  • Tırnakların kırılması ve soyulması;
  • El ve ayakların hızlı soğuması ve uzun süre soğuk kalması;
  • Dikkat eksikliği, odaklanma problemi;
  • Görmede azalma ve çeşitli göz problemleri;
  • Uyku düzeni bozuklukları;
  • Genellikle üzgün ve mutsuz olma, depresif ruh hali;
  • Kalp ve damar hastalıkları;
  • Eklem ağrıları, halsizlik ve yorgunluk omega-3 eksikliğinin belirtileri arasındadır. Bu belirtiler görüldüğünde mutlaka bir uzmana başvurulmalıdır.

Omega-3 Balık Yağı İhtiyacını Karşılayan Besinler Nelerdir?

Yukarıda vücudumuzun ihtiyaç duyduğu omega-3 balık yağını almadığımızda karşılaşabileceğimiz belirtileri inceledik. Bu belirtilerle ve sağlık sorunlarıyla karşılaşmamak için vücudumuzun ihtiyacı olan omega-3 balık yağını; somon, sardalya uskumru, hamsi, palamut, ton balığı gibi hayvansal gıdalardan; ceviz, keten tohumu, chia tohumu, avakado, semizotu, kavrulmuş soya fasulyesi gibi omega-3 yönüyle güçlü bitkisel gıdalardan karşılayabiliriz. Ayrıca çeşitli nedenlerle deniz ürünlerini  ve bitkisel ürünleri tüketemeyebiliriz. Bu tip durumlarda bizim ve çocuklarımızın ihtiyaç duyduğu omega-3 vitaminini takviye edici gıda desteği ile karşılayabiliriz.

Omega-3 Balık Yağı Takviyesini Tercih Ederken Dikkat Edilmesi Gerekenler Nelerdir?

Omega-3 Balık Yağı takviyesi EPA/DHA oranının yüksek olması Omega-3’ün kalitesiyle doğru orantılıdır. Bu nedenler EPA/DHA  oranının yüksek olmasına dikkat edilmelidir.

Trigliserid formundaki Omega-3 takviye edici gıdalar tercih edilmelidir.

Hava sızdıran, yumuşak olan kapsül formdaki ürünler okside olabilir. Bu nedenle Omega-3 Balık yağı takviyesi edilirken bu noktada dikkatli olunmalıdır.

Yağ ve kapsül formunda bulunan Omega-3 takviye gıdalarda kapsül formunda tercih edilecekse kapsüller hava ile temas ettiğinde bozuldukları için hava sızdırmazlık garantisi olan ürünler tercih edilmelidir.

Takviye edici gıdalarda ülkemizin mevzuatı gereğince T.C. Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı tarafından ruhsatlanmıştır. Bu ruhsatla birlikte her ürün için “Takviye Edici Gıda Aday Numarası” verir. Bu numaraya sahip olmayan ürünler alınmamalıdır.

 Doğal içerikli yapısı, sinir sistemi, normal beyin fonksiyonlarının gelişimi ve göz sağlığını destekleyen, çocuklar için sıvı formda kolay kullanım sunan yapısıyla   BioBellinda Esbab Omega-3 Balık Yağı’nı inceleyebilirsiniz.

Omega-3 Balık Yağı’nın Faydaları Nelerdir?

Bizim ve çocuklarımızın ihtiyaçlarından biri olan omega-3 balık yağı, vücut tarafından depolanmayan, dışarıdan doğal yollarla veya takviye edici gıda ile tamamlanması gereken besinlerden biridir. Bizim ve çocuklarımızın ihtiyacı olan bu besini aldığımızda vücudumuz için olumlu etkilerini aşağıdaki gibi sıralayabiliriz.

Omega-3 Balık Yağı’nın Faydaları:

  • Eklemlerdeki ağrı ve şişliği azaltır;
  • Kan pıhtılaşmasını engellediği, kalp ritim bozukluğunu düzenlediği, kolestrolle mücadele ettiği için kalp damar sağlığını korur;
  • Egzersiz yapan kişilerin kilo vermesini ve vücudunun şekillenmesini  destekler;
  • Bağışıklık sisteminizi güçlendirir, düzenli kullanımda grip, soğuk algınlığı gibi şikayetleri azaltır;
  • Vücutta kronikleşmiş iltihap hastalıklarının iyileşmesini destekler;
  • Çocukların sağlıklı büyümesini ve kemik gelişimi destekler;
  • Çocukların kemiklerinin, dişlerinin ve kas fonksiyonlarının korunmasını sağlar.

Yorumlar

Yorum Yap